Közlekedj Okosan 1. rész

szerző: BringaMánia
Létrehozva: 2015. 06. 01.
Küldés emailben Nyomtatás

Legújabb cikksorozatunkban, olyan balesetveszélyes helyzeteket mutatunk be, amelyek kerékpárral közlekedve fordulhatnak elő, de kis odafigyeléssel elkerülhetők.

1. helyszín: Budapest, X. kerület, Fehér út

Sorozatunk első részében Budapesten, a Fehér úti kerékpáros átvezetéssel foglalkozunk. A helyszín pontosabb megismeréséhez nézzétek meg az ott készült videót: 

Miért lehet veszélyes ez a helyszín?

Img-20141020-104557889
Budapest - Fehér út

Ebben a kereszteződésben számos baleset történt már, sajnos egészen súlyosak is – és nagyon sok hasonló helyet találhatunk országszerte. A Fehér út forgalmas, kettő plusz három sávos főút, az úttal párhuzamosan zárt villamospálya is fut. A kerékpárút a kereszteződésben van átvezetve az út egyik oldaláról a másikra, párhuzamosan a gyalogátkelőhellyel. A gyalogosokat kötelező átengedni a zebrán, a bringásokkal és a kerékpáros átvezetéssel azonban már más a helyzet, azonban sokan nem tudják ezt.

Mire kell figyelni ebben a helyzetben?

Kerékpárosként:

•Zebrán minden esetben csak a gyalogosnak van elsőbbsége – és ez erre az átkelőhelyre is igaz!

• Ha kerékpárral érkezünk, elsőbbségük ebben a konkrét helyzetben az úttesten közlekedőknek van, ami egyértelműen kiderül a STOP-tábláról. A kerékpáros átvezetés ebben itt csak felhívja az úttesten közlekedők figyelmét arra, hogy kerékpárosok felbukkanására is számítani lehet.

• Előképzelhető, hogy egy járművezető lemond az elsőbbségéről – azonban többsávos út esetén (mint ez is), csak akkor induljunk el, ha meggyőződtünk arról, hogy nem közeledik másik jármű, illetve a többi jármű vezetője (sávonként) is egyértelműen lemondott javunkra elsőbbségéről. Előfordulhat ugyanis, hogy a külső sávban megáll egy jármű, hogy átengedje a kerékpárost, a belső sávban azonban továbbhajt az érkező jármű vezetője. Fokozottan oda kell figyelni abban az esetben, ha egy nagyobb járművel (furgon, teherautó, autóbusz) közlekedő sofőr dönt úgy, átengedi az elsőbbségét – egy nagy jármű teljesen el tud takarni minket, illetve előlünk is a belső sávban közlekedőket. 

Img-20141020-104718444
Tábla figyelmeztet a gyalogosokra és bringásokra

Autósként:

• Külön KRESZ-tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy gyalogátkelőhelyhez közeledünk, továbbá hogy az úton olyan kereszteződés van, ahol fokozottan számítani kell kerékpárosos keresztirányú közlekedésére. Ha gyalogost látunk, kötelező megállni és elsőbbséget adni neki (bringás esetében ez csak egy lehetőség ezen a helyen).

• A KRESZ előírása szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
• Nem kevésbé fontos szabály az, hogy a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten tilos kijelölt gyalogos-átkelőhelyen és közvetlenül a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt másik jármű mellett elhaladni.
• Ha megállva a zebránál azt látjuk a visszapillantó tükörben, hogy a másik sávban haladó jármű vezetője várhatóan nem teszi meg ugyanezt, igyekezzünk jelezni az áthaladni készülő gyalogosnak vagy kerékpárosnak, hogy álljon meg, mert nem tud biztonságban átmenni az úttesten.

Összefoglalva

• Gyalogos-átkelőhelyen csak a gyalogosnak van elsőbbsége – de neki minden esetben!

• Ha bringával közlekedve kerékpáros átvezetéshez érkezünk, az elsőbbségi viszonyokat vagy KRESZ-tábla jelzi („Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező”), vagy – a fentiek hiányában az elsőbbségre, illetve irányváltoztatásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni (jobbkéz-szabály; irányváltoztatásra, bekanyarodásra vonatkozó szabályok). Minden esetben győződjünk meg arról, hogy kinek van elsőbbsége (kerékpárral és autóval közlekedve is), és ennek megfelelően járjunk el!

• Kerékpárosként – ha nem nekünk van elsőbbségünk – csak akkor haladjunk át a kereszteződésen, ha nem közeledik jármű az úttesten, illetve ha minden érkező jármű vezetője lemondott javunkra az elsőbbségéről.

• Zebrához járművezetőként minden esetben fokozott figyelemmel közelítsünk, és soha ne kezdjünk előzésbe!

Img-20141020-105200513
Átkelő a Fehér úton